Call centar

033 22 33 99

Webshop

Online apoteka

Online farmaceut

Postavite pitanje

Držite brzo rješenje protiv bolova uvijek pri ruci

Šta moramo znati o boli?

Tijelo na bolest ili ozljedu reagira bolom. Iako je bol možda neugodna, ona ima svoju funkciju: upozorava nas da nešto nije u redu. Ako bol traje kratko vrijeme, nazivamo je akutnom boli. Ovu vrstu bola najčešće uzrokuju povrede ili upala. Kada bol traje više od tri mjeseca, govorimo o hroničnom bolu. Vrlo je važno znati odakle dolazi bol. Ako je bol povezana s kožom, mišićima, govorimo o somatskom bolu. Kada je bol povezana s problemima s unutrašnjim organima i na koju je teško ukazati, nazivamo je visceralni bol.

Koju vrstu bola možemo sami ukloniti?

Najčešće vrste bolova koje sami možemo ukloniti uključuju:

– Glavobolje, od kojih je tenzijska glavobolja najčešća i do 75% populacije mora se nositi s njom barem povremeno. Tenzioni tip glavobolje često se opisuje kao pritisak koji okružuje glavu. Područja najintenzivnijeg pritiska uključuju obrve i sljepoočnice, lice i vrat. Bol je obično blag ili umjeren i može trajati nekoliko sati. Migrenska glavobolja je takođe vrlo česta vrsta glavobolje. Povremeno je osjeti 10 do 20% odraslih.

Zubobolja se javlja prvenstveno zbog problema sa zubima poput karijesa. Kada zubi dođu u dodir s hladnim ili vrućim, kiselim ili slatkim, može se osjetiti nelagoda koja može prelaziti u kontinuirani bol. Zubobolje su ponekad praćene oticanjem zahvaćenih područja, osjećajem nevremena i povišenom tjelesnom temperaturom.

Menstrualni bolovi se često pojavljuju zbog osnovnih problema s reproduktivnim organima. Do 90% žena barem jednom u životu doživi neki oblik menstrualnih bolova. Menstrualni bolovi nastaju kontrakcijama maternice i osjećaju se kao bol ili neugodan pritisak u donjem dijelu trbuha.

Bolovi u mišićima i zglobovima koji su posljedica povreda, preopterećenja, prehlade ili gripe.

Bolovi u leđima, koje četiri od pet odraslih imaju barem jednom u životu. Bol se može osjetiti na bilo kojem mjestu kičme, iako najčešće pogađa donji dio leđa. Zbog nepravilnog i prisilnog držanja tijela bol se često osjeća i u predjelu vrata.

NALGESIN S – brzo rješenje protiv bolova

Nalgesin S je analgetik koji proizvodi Krka. Efikasno djeluje na glavobolju, migrensku glavobolju, zubobolju, menstrualne bolove, bolove u mišićima i zglobovima te bolove u leđima. Djeluje brzo i ima dugotrajan efekat.

Uobičajena doza sastoji se od jedne tablete svakih osam do dvanaest sati. Početna doza se može udvostručiti, a dvije tablete mogu se uzimati istovremeno ili nakon isteka jednog sata.

Nalgesin S je dizajniran za samoliječenje blagog do umjerenog akutnog somatskog bola koji ne traje duže od deset dana. Posjeta doktoru je neophodna u slučaju visceralne boli ili ako nismo u mogućnosti utvrditi uzrok bola, u slučaju oštrog bola i ako bol prati povišena tjelesna temperatura koja traje duže od tri dana.

Kako Nalgesin S djeluje?

Nalgesin S sadrži natrijum naproksen. Pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih lijekova (NSAIL). Inhibiraju sintezu enzima ciklooksigenaze (COX) i inhibiraju prostaglandine i tromboksan. Prostaglandini su molekule koji su uključene u različite fiziološke procese ćelija i istovremeno imaju posebnu ulogu u razvoju bola, upale i povećane tjelesne temperature.

Nalgesin S ima trostruki efekat:

  • Reducira bol
  • Reducira upalu
  • Smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu

Zašto uzeti Nalgesin S uvijek kada boli?

Nalgesin S ima prednosti pri olakšanju od boli:

Djeluje na različite vrste boli

– Brzo nakon gutanja rastvara se u male čestice, što omogućava brzu i potpunu apsorpciju. Lijek počinje djelovati vrlo brzo i omogućava trenutno ublažavanje bolova.

Ima dugotrajan efekat, što znači da su za postizanje maksimalnog efekta potrebne samo dvije do tri tablete dnevno.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Posljednje vijesti

Pitajte farmaceuta

Imate pitanje vezano za Vaše zdravlje? Potreban Vam je savjet ili informacija o terapiji?