Call centar

033 22 33 99

Webshop

Online apoteka

Online farmaceut

Postavite pitanje

Fiziološki rastvor i toaleta nosa

Fiziološki rastvor je rastvor natrij hlorida u prečišćenoj vodi. Ovakav rastvor je izotoničan sa tjelesnim tečnostima, odnosno sadrži jednaku količinu rastvorenih materija kao i tjelesne tečnosti (npr. suze). Pored široke upotrebe, svoju primjenu je našao i u svakodnevnoj higijeni sluznice nosa.

Osnovna namjena mu je da vlaži i čisti sluznicu nosa, eliminiše nečistoće i mikroorganizme iz nosa i sinusa, te tako održava normalnu prohodnost gornjih disajnih puteva.

Nos ili nosna šupljina, šupljina je koja služi kao dio dišnog, govornog i osjetilnog sustava. U njemu se nalaze sluznica i fine dlačice. Kao dio dišnog sustava nos je primarni organ kroz koji ulazi zrak. U govoru, nos omogućuje rezonancu. Nos je također organ za miris, te se u nosnoj šupljini nalaze mirisne stanice. Čestice mirisa lijepe se i otapaju u sluzi koju proizvodi nos te tako šalju impulse u mozak a čovjek osjeća miris.

Svakodnevna toaleta nosa fiziološkim rastvorom razrjeđuje gusti sekret, olakšava simptome prehlade i alergije, a pomaže i u prevenciji hroničnog rinosinuzitisa. Morska voda hrani sluznicu nosa korisnim mineralima i mikroelementima – kalcijumom, magnezijumom, cinkom, selenom, koji poboljšavaju aktivnost cilija. Cilije povećavaju vlažnost zraka koji ulazi u pluća i sprječavaju ulazak bakterija i virusa u ćelije.

U današnje vrijeme ispituje se upotreba fiziološkog rastvora u prevenciji i ublažavanju simptoma bolesti COVID-19. Studije su pokazale da se upotrebom značajno smanjuju simptomi prehlade i gripe, sekrecija iz nosa, začepljenost, te upotreba nazalnih dekongestiva. Skraćeno je vrijeme oporavka, poboljšan je kvalitet disanja, opće zdravstveno stanje, a smanjeno je i širenje virusa i komplikacije kao što su upala srednjeg uha ili astma.

Upravo zbog svoje izotoničnosti i fiziološke pH vrijednosti, ovi rastvori ne remete normalnu funkciju nosa, te su sigurni za upotrebu već i kod novorođenčadi, male djece, trudnica, dojilja i starijih osoba.

Za dojenčad i malu djecu, preporučuje se doza od dva do tri puta dnevno, po 1 potisak u svaku nosnicu, dok se za stariju djecu i odrasle preporučuje četiri puta dnevno po 1 – 2 potiska u obje nosnice. Mogu se koristiti svakodnevno i duži vremenski period. Izdaju se bez ljekarskog recepta, a u apotekama su dostupni u obliku kapi ili sprejeva.

Posljednje vijesti

Pitajte farmaceuta

Imate pitanje vezano za Vaše zdravlje? Potreban Vam je savjet ili informacija o terapiji?