Probavni sistem i metabolizam

Čaj za čir na želucu

Pakovanje: 50 g čajne mješavine

Sastav:

Chamomillae flos (cvijet kamilice) 25%

Farfarae folium (list podbjela) 25%

Foeniculi fructus (plod morača) 25%

Tiliae flos (cvijet lipe) 25%

 

Djelovanje: 

Čajna mješavina djeluje na smirivanje upalnih procesa sluznice želuca. Sluzi prisutne u podbjelu oblažu sluznicu želuca i smanjuju iritaciju i oštećenja nastala usljed djelovanja želučane kiseline. Eterska ulja dovode do opuštanja glatkih mišića i time umanjuju bol. Prisutni komorač olakšava simptome nadutosti. 

Način pripreme i primjene:

Jednu čajnu kašiku čaja preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti 5 do 10 minuta u poklopljenoj posudi, uz povremeno miješanje, te procijediti. Piti 3-4 puta dnevno.

Način čuvanja:

Čuvati u zatvorenoj ambalaži, na suhom mjestu, zaštićeno od svjetlosti i na temperaturi do 25°C.